Bij zorgen over de veiligheid van een kind, volwassene of oudere, is het belangrijk dat jij als professional de verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen dat de juiste hulp tijdig op gang komt.
Signaleer je tijdens je werk een zorgwekkende situatie? Wacht dan niet te lang en vraag om advies of maak een melding van je vermoedens. We luisteren en denken graag met je mee. Samen kunnen we tijdig voorkomen dat een mogelijke situatie verergert en dat huiselijk geweld of kindermishandeling stopt.
Als professional maak je gebruik van het stappenplan van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Door de 5 stappen te doorlopen kun je bepalen of er een melding gedaan moet worden en of er voldoende hulp ingezet kan worden. Ga voor meer informatie naar: Het afwegingskader in de meldcode | Nederlands Jeugdinstituut of download de app van VWS Meldcode (Apple App store of Google Play store)
Stap 1: Breng de signalen van huiselijk geweld in kaart
Beschrijf feitelijk en objectief welke signalen je zijn opgevallen en die duiden op huiselijk geweld. Zijn er binnen het gezin meerdere betrokkenen? Wanneer er kinderen en ouderen betrokken zijn, is het jouw verantwoordelijkheid als professional om zorg te dragen voor hun veiligheid. Ook wanneer dit niet jouw cliënten zijn.
Stap 2: Bespreek je zorgen met een deskundige collega en/of met Veilig Thuis IJsselland
In de meeste gevallen ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Het is daarom van belang om over je zorgen te praten met een deskundige collega binnen jouw organisatie. Het kan zo zijn dat iemand anders heel anders kijkt naar de situatie. Samen kun je het beste bespreken wat er gedaan kan worden.
Ook is het mogelijk om direct contact op te nemen met Veilig Thuis IJsselland voor advies.
Samen kunnen we bekijken en bespreken of je zorgen terecht zijn en wat de vervolgstappen kunnen zijn. Neem je contact op met Veilig Thuis IJsselland voor advies, dan wordt dit geregistreerd op je eigen naam. De gegevens van de betrokkenen blijven voor ons anoniem en worden niet meegenomen in een dossier. Alleen bij het maken van een melding worden de persoonsgegevens van betrokkenen geregistreerd.
Stap 3: Ga het gesprek aan met betrokkenen
In de meeste gevallen weet je vaak nog niet wat er aan de hand is. Het gesprek aangaan met de betrokkenen is dan vaak ook een grote stap. Je wilt niemand kwetsen of de vertrouwensband schaden door je vermoedens uit te spreken. De betrokkenen kennen wellicht schaamte of willen de situatie geheimhouden. Ook kan het voorkomen dat de vermoedens niet kloppen. Toch is het goed om daarachter proberen te komen. Wat als het wel klopt en jij de situatie kunt voorkomen? Als er wel sprake is van huiselijk geweld, kun je samen met de betrokken personen hierover praten.
Wanneer jouw eigen veiligheid of die van een ander in gevaar komt door het voeren van een gesprek, kan hiervan worden afgezien.
Stap 4: Beoordeel de aard en de ernst van het huiselijk geweld
Op basis van de signalen van huiselijk geweld en de gesprekken met een collega en de betrokkenen, kun je een inschatting maken van de aard en de ernst van de situatie. Gebruik hierbij het afwegingskader voor jouw beroepsgroep. Op grond hiervan bepaal je of jouw vermoedens van huiselijk geweld of kinder- en ouderenmishandeling gegrond is en of er sprake is van acute of structurele onveiligheid. Vraag bij twijfel altijd advies aan Veilig Thuis IJsselland.
Stap 5: Beslis of er een melding nodig is en/of er hulpverlening ingeschakeld moet worden
Is het melden van huiselijk geweld bij Veilig Thuis IJsselland noodzakelijk en is het bieden van hulpverlening of organiseren van hulp (ook) mogelijk? Dat zijn de twee beslissingen die je moet gaan nemen.
Is het melden van huiselijk geweld bij Veilig Thuis IJsselland noodzakelijk?
Wanneer er sprake is van acute of structurele onveiligheid, dan is het maken van een melding altijd noodzakelijk. Ook wanneer hulpverlening mogelijk is.
Is het bieden van hulpverlening of organiseren van hulp (ook) mogelijk?
Het bieden van hulpverlening is mogelijk als:
- Je in staat bent om passende hulp te bieden of te organiseren;
- De betrokkenen meewerken aan de geboden of georganiseerde hulp;
- De hulp leidt tot duurzame veiligheid.
Houd er rekening mee dat als het bieden van hulpverlening of het organiseren van hulp mogelijk is, dat je ook een melding moet maken. Vooral wanneer er sprake is van acute of structurele onveiligheid, maar ook wanneer hier geen sprake van is. Ook hierover kun je met ons overleggen. Als alle stappen zijn uitgevoerd en er duidelijk is dat melden nodig is, dan kun je dit doen door middel van het online meldingsformulier. Uiteraard kun je ook eerst bellen met ons.