De missie van Veilig Thuis is het stoppen van alle vormen van geweld tegen volwassenen en kinderen in afhankelijkheidsrelaties. Dit doen wij in de 11 gemeenten van de regio IJsselland waarin wij het advies-en meldpunt zijn voor iedereen die met (vermoedens van) huiselijk geweld en/of kindermishandeling te maken heeft. Niet alleen voor directbetrokkenen maar ook voor bezorgde omstanders en professionals.
Vanwege het binnenkort bereiken van de maximale zittingstermijn van een lid van de Raad van Toezicht zijn wij per 1 januari 2025 op zoek naar een:
Lid voor de Raad van Toezicht
Organisatie
Bij VTIJ als expertisecentrum kan iedereen uit de regio IJsselland terecht: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Voor zichzelf als zij directbetrokkene, pleger of getuige zijn of als zij denken dat een ander (misschien) directbetrokkene, pleger of getuige is. Bij huiselijk geweld kan het bijvoorbeeld gaan om geweld tussen (ex-) partners, ouder en kind of overige familieleden. Zij kunnen te maken hebben met bijvoorbeeld lichamelijk, geestelijk en seksueel geweld, verwaarlozing, mishandeling en uitbuiting. VTIJ werkt in opdracht van de gemeenten: Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle. De inkomsten van de organisatie komen voor het overgrote deel uit de financieringsafspraken die ze jaarlijks maakt met deze genoemde gemeenten in het werkgebied.
De activiteiten van de organisatie zijn op dit moment ondergebracht in de drie afdelingen: melding & advies; onderzoek & interventie; crisisteam. Deze primaire afdelingen worden ondersteund door diverse staffuncties. De medewerkers van de organisatie vallen qua arbeidsvoorwaarden onder de cao Jeugdzorg.
De huidige tijdsgeest vraagt van VTIJ als organisatie flexibel in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Vanaf 1 januari 2024 is het Centrum Seksueel Geweld (CSG) voor de regio Zwolle/Apeldoorn ondergebracht bij VTIJ. Het CSG is er voor iedereen die te maken heeft gehad met een nare seksuele ervaring – online of offline, kort of lang(er) geleden. De inrichting van het CSG binnen VTIJ zal in de komende periode de nodige aandacht vragen onder andere door de inwerkingtreding van de nieuwe Zedenwet sinds 1 juli 2024.
Landelijk wordt vanuit de VNG en ministeries Justitie en VWS gewerkt aan het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Dit heeft directe invloed op (de inrichting van) VTIJ als organisatie. Vooruitlopend op deze ontwikkelingen werkt VTIJ al proactief, vanuit verbinding samen met al haar partners in de regio.
Raad van Toezicht
Bij de samenstelling van de raad van toezicht wordt gelet op diverse facetten die de aandacht van de raad vragen waarbij de raad in ieder geval wordt samengesteld op basis van algemene bestuurlijke kwaliteiten, affiniteit met de vraagstukken waar de stichting mee te maken heeft en met een spreiding van deskundigheden en achtergronden.
De raad van toezicht volgt de zorgbrede governance code en heeft als belangrijke taken:
– toezicht houden op de continuïteit van de organisatie;
– verzekeren dat de statutaire doelstellingen worden gerealiseerd;
– toezicht op de strategie en risico’s van de instelling;
– beoordelen van interne risicobeheersing en controlesystemen;
– controleren van de financiële verslaglegging;
– waarborging van kwaliteit en veiligheid van de zorg en naleving van wet- en regelgeving;
– sparringpartner voor de directeur bestuurder.
Ook is de raad van toezicht de werkgever van de directeur-bestuurder en treedt op als kritische gesprekspartner. De raad van toezicht bestaat uit drie leden en kent een drietal commissies: audit, kwaliteit en veiligheid en renumeratie.
Vereisten lid Raad van Toezicht
Algemeen
Als lid van de raad van toezicht heb je een HBO/academisch denk- en werkniveau en ben je maatschappelijk actief. Daarnaast ben je in staat om het beleid, de strategie en het functioneren van het dagelijks bestuur te beoordelen en beschik je over de specifieke deskundigheid die nodig is voor de taak. Verder zijn affiniteit met het werk en de doelstellingen van VTIJ en algemene toezichthoudende kwaliteiten en ervaring noodzakelijk voor het uitvoeren van deze taak. Als lid van de raad toon je evenwicht in betrokkenheid en toezichthoudende afstand en ben je in staat om als sparringpartner van het dagelijks bestuur te fungeren en toezicht te houden op het functioneren van VTIJ.
Specifieke eisen voor de invulling van deze vacature:
Gezien de samenstelling van de raad van toezicht, is daarnaast een aantal specifieke eisen van toepassing:
– Een achtergrond in het domein van zorg & veiligheid is een pré;
– Ervaringsdeskundigheid met huiselijk geweld en/of kindermishandeling is een pré;
– Begrip van de maatschappelijke betekenis en sensitiviteit van het werk van VTIJ en de vertaling hiervan naar een toezichthoudende rol;
– Inzicht in en kennis van relevante brede maatschappelijke en actuele bestuurlijke ontwikkelingen en op basis daarvan in staat om in scenario’s voor het heden en de toekomst te denken;
– Affiniteit met de Regio IJsselland.
De dynamiek van het werkveld van VTIJ en de ontwikkelingen die op de organisatie afkomen vraagt stressbestendigheid, stevigheid en flexibiliteit van een lid van de raad van toezicht. Daarnaast zoekt VTIJ een lid dat empathisch is en oog heeft voor de cultuur in de organisatie. Ook is gezien de landelijke ontwikkelingen een innovatief en ondernemend vermogen wenselijk.
VTIJ streeft naar diversiteit en een evenwichtige samenstelling in de raad van toezicht. Vanwege de huidige samenstelling van de raad gaat (bij gelijke geschiktheid) de voorkeur uit naar een vrouw.
Bezoldiging
De bezoldiging is gekoppeld aan de richtlijnen uit de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders Zorg en Welzijn (NVTZ) waarbij rekening wordt gehouden met de omvang en doelstelling van de organisatie.
Solliciteren?
Heb je interesse in de vacature? Stuur dan een CV met korte motivatie naar personeelszaken@vtij.nl.
Heb je naar aanleiding van de vacature nog vragen dan kan je bellen met VTIJ op het nummer 088-2032900 en vragen naar Ton Strien (lid van de Raad van Toezicht). Deze vacature sluit op 26 september 2024. Wij nemen na deze datum contact met je op over een eventueel vervolg op je sollicitatie.
Gesprekken staan gepland voor 15 oktober 2024 in de ochtend.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Veilig Thuis IJsselland aanvaardt geen ongevraagde hulp van bureaus voor deze vacature. Toegestuurde cv’s door bureaus aan Veilig Thuis IJsselland zonder dat daartoe een zoekopdracht is gegeven, worden als van Veilig Thuis IJsselland beschouwd. Er zal geen vergoeding aan een bureau worden betaald in geval de kandidaat gaat werken voor Veilig Thuis IJsselland als gevolg van deze verwijzing of via andere middelen. Het reproduceren van deze vacature, in welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijk, is niet toegestaan.